جستجو
Close this search box.

روکش دندان شیری

اغلب زمانی استفاده میشود که دندان به دلیل پوسیدگی دچار تخریب وسیع شده باشد، بسیاری از دندان های شیری پس از درمان های عصب کشی به دلیل کاهش استحکام دندان نیازمند روکش میباشند. روکش دندان شیری به جهت استحکام بالایی که دارد از شکسته شدن دندان تا زمان افتادن طبیعی دندان شیری جلوگیری میکند.
روکش های موجود برای دندان های شیری از جنس استیل ضدزنگ بوده و اصطلاحا اس اس  کراون (stainless steel crown) نامیده میشوند. این روکش ها علاوه بر استحکام بالا قابلیت انطباق و تنظیم برای دندان های مختلف را دارند.
روکش دندان های شیری نقره ای میباشند، این به دلیل جنس استیل ضدزنگ آن میباشد.
قرار دادن روکش مشابه دندان های بزرگسالان برای دندان شیری خلفی امکان پذیر نیست چراکه روکش هایی که در دندانپزشکی بزرگسالان استفاده میشود نیازمند مراحل قالب گیری پیچیده و کارهای لابراتواری بوده و علاوه بر زمان بر بودن هزینه بالایی نیز دارند و مهمتر از همه اینکه این روکش ها برای دندان های شیری و فرم لثه در حال رشد کودکان مناسب نمی باشند.

انواع روکش دندان شیری

1- روکش های استنلس استیل : یکی از دلایلی که متخصص دندانپزشکی کودکان تاکید دارد که بعد از درمان ریشه دندان شیری، این دندان ها با روکش مخصوص دندان شیری که از جنس استیل هستند ترمیم شوند این است که در روش پرکردگی های قدیمی(ترمیم آمالگام یا کامپوزیت) امکان پوسیدگی مجدد دیواره های دندان، ترک خوردن، افتادن ترمیم و … وجود دارد.
درحالیکه روکش های استیل پوشش کامل تاج و محافظت از دندان  تا زمان افتادن دندان شیری را فراهم میکند. این روکش ها در زمان افتادن دندان شیری، همراه دندان می افتند و مشکلی برای رویش دندان دائمی ایجاد نمیکند.

2- روکش‌های تمام سرامیک زیرکونیا : به نظر بسیاری از دندانپزشکان زیباترین روکش موجود روکش زیرکونیا است. چراکه روی روکش ها لعابی به رنگ طبیعی دندان قرار می گیرد و سطح آن را صاف، براق و مقاوم میکند. روکش های زیرکونیا تناسب بالایی با دهان دارند و بسیار محکم هستند. همچنین ظاهر زیبای آنها باعث میشود تا از دندان های طبیعی اطرافشان قابل تشخیص نباشند.

مزایای روکش زیرکونیا

  • دوام و ماندگاری بالا
  • جلوگیری از شکستگی دندان ها
  • مقاوم در برابر تجمع پلاک و تغییر رنگ
  • عدوم بروز حساسیت

روکش دندان کودک از چه جنس و چه رنگی است ؟

اگر دندان شیری کودک شما تخریب زیاد داشته باشد یعنی پوسیدگی آن شدید باشد و دندانپزشک متخصص کودکان نتواند آن را با مواد ترمیمی پر کند باید از روکش های مخصوص دندان شیری استفاده کرد.
روکش های دندان شیری باعث میشوند دندان استحکام زیاد داشته باشد و تا زمان افتادن دندان شیری باقی بماند و بهترین و مقاوم ترین ترمیم دندان شیری محسوب میشوند.
روکش های دندان شیری از جنس فلز ضد زنگ یعنی استیل هستند و به آنها اصطلاحا ssc گفته میشود. آنها نقره ای رنگ هستند.

مزایای روکش دندان در کودکان

  1. به دلیل حفظ ظاهر طبیعی دندان، لبخندی زیباتر به کودک می بخشد.
  2. به دلیل ضعیف بودن دندان های شیری نسبت به دندان های دائمی امکان پر کردن دندان های وجود ندارد و یا ممکن است بعد از پرکردن دندان ها، دندان بشکند.
  3. روکش دندان در کودکان باعث تقویت دندان های شیری میشود.
  4. روکش ها به دلیل ماندگاری بالا میتواند تا 10 سال در دهان باقی بماند.
  5. از روکش ها برای هم پوشانی و حفظ دندان ها استفاده میشود.
  6. از روکش دندان در کودکان برای برطرف کردن پوسیدگی و تخریب های وسیع دندان نیز میتوان استفاده کرد.

چرا دندان های شیری نیاز به روکش پیدا میکنند ؟

دلایل زیادی برای روکش کردن دندان های شیری وجود دارد که مهم ترین آن برای اقدام به روکش گذاشتن؛ پوسیدگی گسترده دندان ها، شکستگی و یا ترک خوردگی دندان هاست.
هنگامیکه پوسیدگی دندان گسترده باشد، صرفا پرکردن دندان کافی نیست چراکه پشتیبانی دندان ضعیف است و احتمال شکستن یا جدا شدن پرکردگی و یا شکستن خود دندان زیاد است. در این موارد روکش، ترمیم مطمئن تر و بادوام تری است و تا زمانی که دندان شیری بیفتد، دوام می آورد.

آیا روکش دندان های شیری نیاز به قالب گیری دارد ؟

خیر، روکش دندان شیری مانند روکش کردن دندان بزرگسالان نیست و احتیاج به قالب گیری ندارد، زیرا روکش دندان برای کودکان در سایز های مختلفی طراحی شده است. و متخصص دندانپزشک کودکان با توجه دندان های کودک دلبند شما سایز مورد نظر را انتخاب میکند.

آیا روکش دندان شیری مزاحم رویش دندان های دائمی نخواهد بود ؟

خیر، جای هیچ نگرانی نیست، زیرا همزمان با افتادن دندان های شیری روکش دندان هم همزمان با خود دندان می افتد. و هیچ نوع محدودیتی برا رویش دندان های دائمی ایجاد نمیکند.

آیا برای همه دندان های شیری کودکان که عصب کشی شده، باید روکش گذاشت ؟

خیر، همیشه نیاز به روکش کردن برای تمامی دندان های عصب کشی شده نیست اگر میزان تخریب تاج دندان زیاد نباشد برای ترمیم بعد از عصب کشی دندان کودک میتوان از مواد ترمیمی مختلفی مانند آمالگام یا کامپوزیت استفاده کرد.

مراقبت های بعد از روکش دندان در کودکان

  • بعد از انجام روکش ممکن است لثه های کودک آبی به نظر برسد، این رنگ به دلیل رنگ فلز قرار گرفته در زیر بافت لثه میباشد و بعد از مدتی از بین خواهد رفت.
    کودک باید مانند قبل به مسواک زدن دندان هایش ادامه دهد. ممکن است با کمی خونریزی مواجه شود ولی اصلا جای نگرانی نیست.
  • باید به کودک خود بگویید که گونه ها و لب هاب خود را گاز نگیرد. تا زمانیکه اثر داروی بی حسی از بین برود.
    به دلیل روکش دندان ها ممکن است کودک احساس ناراحتی داشته باشد، این حالت بعد از چند روز از بین میرود.
  • از خوردن خوراکی های خیلی داغ و یا خیلی سرد بعد از روکش دندان خودداری شود، زیرا دهان کودک بی حس است و ممکن است با مشکلاتی مانند سوختگی روبه رو شود.
  • کودک باید از خوردن خوراکی هایی که حالت چسبندگی دارند، مانند آدامس و شکلات اجتناب کند، زیرا ممکن است روکش ها آسیب ببینند.
  • بعد از قرارگیری روکش دندان های شیری روی دندان عصب کشی شده ممکن است کودک تا چند روز درد خفیفی داشته باشد، که کاملا طبیعی بوده و با استفاده از استامینوفن و غرغره آب نمک بعد از هر وعده غذا میتوان درد را کنترل کرد.
  • استفاده کردن از مسواک و نخ دندان برای کودک، از بروز التهاب در لثه اطراف دندان ترمیم شده و بروز پوسیدگی مجدد و حتی عفونت جلوگیری میکند.

نکاتی درمورد روکش های دندان کودکان

در مواقعی که دندان کودکان به دلیل پوسیدگی وسیع، شکستگی و یا نیاز به عصب کشی از بین رفته باشد؛ با استفاده از روکش دندان شیری در کودکان، دندان از بین رفته را حفظ میکنیم. به این نکته توجه کنید که روکش دندان در کودکان، با روکش دندان در بزرگسالان متفاوت بوده (روکش های مخصوص کودکان از جنس استیل هستند و از پیش ساخته میباشد) و به همین علت روکش باید توسط متخصص دندانپزشک کودکان انجام شود.
مزیت استفاده از روکش های استیل دندانی نسبت به سایر ترمیم ها در دندانپزشکی کودکان این است که کل سطح دندان را پوشانده و مانع از پوسیدگی و شکستگی مجدد دندان شیری میشود.
در برخی از کودکان که بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت نمیکنند. اطراف دندان ترمیم شده مجدد باکتری و پلاک تجمع کرده و باعث پوسیدگی میشود درحالیکه روکش دندان توسط متخصص دندانپزشک کودکان با چسب هایی که حاوی فلوراید هستند به دندان چسبانده شده و مانع از بروز پوسیدگی مجدد دندان میشوند.

هزینه روکش دندان شیری

هزینه روکش دندان شیری کودکان به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آن می توان به مواد استفاده شده برای ساخت روکش، محل و اندازه دندان، موقعیت کلینیک دندانپزشکی کودک اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *